JA-WEEKEND Affligem

Eucharistisch weekend in Affligem & Tegelen

Lieve kinderen van God en Jongeren van de Abdij !

We bereiden ons voor op ons eerste weekend! Reserveer dus nu definitief met stip in uw agenda: 7-8-9 oktober 2022 in de Priorij Nazareth (Tegelen, Nederland) bij de zusters Benedictinessen van de Altijddurende Aanbidding.

Iedereen is alvast enthousiast, wat alvast een goed begin is van een zalig weekend. Misschien weten we niet wat te verwachten en aangezien dit de eerste keer is, zullen we even moeten zoeken wat goed is en wat beter kan! In de meeste gesprekken waren er twee opmerkingen waarmee ik probeerde rekening te houden: tijd voor verdieping (input, stilte en gebed) en tijd voor ontmoeting (elkaar beter leren kennen); 

Wat is dit weekend zeker niet? 
We zijn geen nieuwe jeugdbeweging en je hoeft dus geen zotte spelletjes te verwachten, geen lange trektochten, geen toneeltjes of andere dingen die waarschijnlijk zo vaak gebeuren in de andere verenigingen.

Wat doen we dan wel? 
Eigenlijk is dit weekend gewoon het verlengde van onze jongerenaanbidding: Vrijdagavond overnachten we in Affligem nadat we Eucharistie gevierd hebben in Meldert. Op zaterdag vertrekken we zeer vroeg om op tijd in Nederland te zijn voor de H. Mis aldaar. Moeder Immaculata zal ons daarna meer vertellen over haarzelf en de spiritualiteit van haar gemeenschap, waar we te gast zijn. Pastoor Chris Butaye uit Ternat zal op zaterdagmiddag een inleiding geven over het HH. Sacrament van de Eucharistie en er is voldoende tijd voor muziek, individueel gebed, een gesprek met een zuster of een priester en ontspanning. Na de vespers steken we de handen uit de mouwen! Uiteraard nemen we ook deel aan enkele gebedsdiensten. Wie wil, kan ook deelnemen aan de nachtaanbidding. Zondag staat uiteraard de Hoogmis centraal maar in de namiddag verwelkomen we niemand minder dan Mgr. Everard de Jong, hulpbisschop van Roermond, die een conferentie zal geven en ook in de vespers op zondag zal voorgaan met een plechtig Lof als afsluiter van het weekend.

Na een gezamenlijke avondmaaltijd keren we terug naar ieders studentenstad!

benedictinessen van de altijddurende aanbidding

CONCREET

vrijdag 7 oktober
18.30 u. rozenhoedje in Meldert (vrij)
19 uur H. Mis in Meldert
20 uur samenzijn in Affligem
21 uur aanbidding met biechtmogelijkheid (vrij)
22 uur zegen en nachtrust (aangeraden!)

zaterdag 8 oktober
5 uur ontbijt (vrij)
5.30 uur stipt vertrekken
8 uur H. Mis in Tegelen
nadien koffie en kennismaking (volledig dagprogramma krijg je daar)

zondag 9 oktober
terugreis na de maaltijd rond 18.30 uur: aankomst Leuven 20 u. Affligem 21 uur

Meer info?

Waar verblijven we?

Tegelen is een bijzondere plaats in het noorden van de Nederlandse provincie Limburg, tegen de Duitse grens. Niet omwille van een enorme kathedraal of een of andere toeristische trekpleister, maar omdat er daar verschillende kloosters zijn. Haar bijnaam is ook “kloosterdorp”. Er zijn zelfs 2 gemeenschappen met altijddurende aanbidding. Wij verblijven bij de zusters benedictinessen van het Heilig Sacrament, priorij Nazareth. Hier bidden en werken ongeveer 19 zusters in een slotklooster, dit wil zeggen in volledige afzondering. Voor de gasten is er een eigen verblijf met kamers en dagzalen. De zusters waken dag en nacht bij het Heilig Sacrament in de kapel. Ze volgen net als de monniken van Affligem de Regel van Sint-Benedictus en leggen daarbij heel specifiek de nadruk op de aanbidding voor eerherstel.
Meer informatie krijgen we daar wel, maar onthoud nu al: terwijl je dit leest, op elk moment van de dag, is er zeker iemand aan het bidden in de kapel van de priorij.

Wat hebben we nodig?

We slapen in private kamers, zowel in Affligem als in Tegelen: bedlinnen of slaapzak, handdoeken en wasgerief (gemeenschappelijk sanitair) brengen we zelf mee! Het is geen grote luxe, maar we hebben zeker alles wat we nodig hebben. Speciaal denken we vooral aan vuile kleren en schoenen om in de tuin te werken, eigen muziekinstrumenten (er is een orgel), partituren, evt. materiaal om te bidden (rozenkrans, boek, bijbellezingen, …)

Wat gaat dit kosten?

Het voorstel is dat we een vrije bijdrage leveren aan het klooster.
We zullen twee volle dagen en één nacht bij hen verblijven, alle maaltijden inbegrepen. Iedereen geeft wat hij of zij kan. Wie de zusters extra wil steunen, kan dit uiteraard!
Liefst betalen vòòr de H. Mis op zondag 9 oktober bij Theresa Stoffelen! Dit mag ook in een gesloten omslag!

Voor andere kosten (vervoer) zullen we achteraf de kosten delen
(+- 15 euro)

Ben je niet overtuigd?

FAQ of VVM
(Vaak Voorkomende Misverstanden)

Ik weet niet hoe ik moet bidden, dan blijf ik liever thuis!

Dit weekend staat in het teken het “leren bidden”. Tijdens de jongerenaanbidding zingen wij meer dan liedjes met een lange pauze: wij danken Jezus voor alle goede dingen die Hij gedaan heeft en nog zal doen, maar wij staan te weinig stil bij het feit dat wij mogen zijn, in Hem, door Zijn genade. Dat kost tijd, en daarom is dit weekend noodzakelijk om de jongerenaanbidding nog vruchtbaarder te maken dan ze nu al is. De leerlingen van Jezus vroegen ook aan Hem: “Heer, leer ons bidden!” (Lc 11). Wel, in hun voetsporen stellen wij die vraag aan onze leraars in het geloof: een zuster, een priester en een bisschop. 

Gaat het niet saai worden?

Iedereen bidt op zijn eigen manier en iedereen heeft verschillende noden, ook qua tijdsbesteding. Dit weekend wil ruimte laten voor een eigen invulling. Dat wil ook zeggen dat we de tijd die we krijgen voor iedereen individueel respecteren. Daarnaast zijn er voldoende momenten om bij te praten, om te delen, om te ontspannen. Er was een voorstel dat we onze smartphones niet zouden gebruiken tijdens het weekend. Dat kunnen we overwegen, rekening houdend met ieders mogelijkheden. Het is een idee om bij aankomst een doos te vullen met deze toestellen en ze pas zondagavond weer open te doen. Wie niet wil of kan deelnemen (om verscheidene redenen) mag zich nooit verplicht voelen.

Ik heb niet veel zakgeld, ik ga niet mee om financiële redenen.

Als je echt mee wil, mag geld nooit een probleem zijn. Dat was de boodschap van de priorin zelf: iedereen draagt bij met wat hij of zij kan. Naast een financiële bijdrage kunnen we ook op andere manieren bijdragen! We zullen de handen uit de mouwen steken door te helpen in de tuin of bij een taak. De zusters vragen ook hulp bij de nachtaanbidding. Zuster Mechtildis zei tegen mij, toen ik haar hielp in de tuin en ook ‘s nachts een uur in de kerk zou waken: “dit is echte hulp”; waarop de Priorin zei: “Onbetaalbaar”. Er valt dus voldoende bij te dragen zonder veel geld uit te geven! Geef jezelf! Je krijgt het honderdvoudig terug… (Mc 10,30)

Over het geloof weet ik zo weinig, ik wil mij niet belachelijk maken!

Geloof me, eigenlijk weten we allemaal niets. Dit is ook geen eucharistisch congres of een samenkomst van theologen en professoren rond de Eucharistie. Dit is een weekend voor jongeren om ons te verdiepen en hierbij is geen enkele voorkennis vereist. Het is niet de bedoeling om een examen af te nemen of te tonen wat we al weten. Het is eerder de uitdaging om elkaar te vinden in hetgeen we gemeenschappelijk kennen: de liefde voor Jezus Christus. Daarvoor heb je alleen jezelf nodig: zoals je bent, denkt en voelt. Diploma’s of cursussen laten we beter thuis! God zal spreken, wij hoeven enkel te luisteren.

%d bloggers liken dit: